Националната установа Центар за култура “Григор Прличев

Националната установа Центар за култура “Григор Прличев”- Охрид како организатор и незаобиколен фактор на културниот живот во Охрид и во неговата околина успешно развива бројни културни содржини што ги анимира граѓаните и особено младата генерација.

Историја

Формиран уште во далечната 1958 година како Дом на културата, институција за развој и унапредување на културно-уметничката и забавната дејност во Охрид, половина век претставува значаен витален Центар на бројни подвижни културни облици што чинат културно единство - мозаик од културни настани.

Манифестации и Фестивали

Балкански фестивал

Балкански фестивал на народни песни и игри e меѓународна фолклорна манифестација во организација на Национална установа Центар за култура "Григор Прличев"-Охрид, како најстара фолклорна манифестација на Балканот на која се афирмираат културните достоинства на народите.

Охридски староградски средби

Програмски квалитет што значи вредносно продолжување на традициите што датираат од пред неколку века. Придонес во незаборавот на старите, автетнични песни, навраќање во богатата градска ризница на традициите од минатите векови.

Прличеви Беседи

Деветнаесеттото столетие во македонскатата книжевна заложба вечно ќе се памети по преродбеништвото и раскошната духовна ризница која му ја завештаа на македонското културно наследство и македонштината истакнати учени духовници и надарени литерати.

Бисери

Во периодот на подемот на културата како развојна гордост на Охрид- најголемиот туристички и втор културен центар на Македонија формиран е Анасмблот за народни песни и игри "БИСЕРИ" при НУ Центар за култура "Григор Прличев'' - Охрид.

0
+
Години традиција
0
+
Фестивали
0
+
Успешни манифестации
0
+
Професионални актери

Вести

„Прличеви беседи“ и врачување на наградата „Григор Прличев” за поемата „Коњски житија“

На 5ти декември, 2023 година, со почеток од 11.30 часот, во НУЦК „Григор Прличев“ ќе се одржат „Прличеви беседи“ 2023. Настанот ќе започне со изложба на ликовни дела од колекцијата на НУЦК „Григор Прличев“, а од 12 часот ќе се одржи свеченост по повод доделувањето на наградата за најдобра поема „Григор... Повеќе

Претставата “ПАЦИЕНТИ” на театар ПРОВОКАЦИЈА, на 10.12.2022 година со почеток во 20.00 часот

ТЕАТАР ПРОВОКАЦИЈА ГОСТУВА ВО НУЦК "ГРИГОР ПРЛИЧЕВ"-ОХРИД СО ПРЕТСТАВАТА "ПАЦИЕНТИ" ВО САБОТА 10.12.2022 година со почеток во 20.00 часот, цена на карта 200 денари, голема сала! Ова е претстава за односите во бракот, за тоа како изгледа заедничкото живеење на партнерите кои го негуваат егото наместо љубовта, во кое е присутна... Повеќе

Реприза на „Кајмак“ на Милчо Манчевски, овој петок 25.11.2022, со почеток во 20.00

За љубителите на филмската уметност и сите оние, кои не успеаа да ја проследата премиерата на филмот „Кајмак“ на македонски режисер Милчо Манчевски, Центарот за култура "Григор Прличев"-Охрид на 25-ти ноември, 2022 г. (петок) повторно го прикажува пред охридската публика во големата сала со почеток во 20 часот. „Кајмак“ е црна... Повеќе

„КАЈМАК“ на Милчо Манчевски, пред охридсаката публика на 17.11.2022, 20.00

На 17-ти ноември, 2022 г. (четврток), во големата сала на НУ Центар за култура "Григор Прличев"-Охрид, своја премиера пред охридската публика ќе има најновиот филм „Кајмак“ на најтрофејниот македонски режисер Милчо Манчевски. „Кајмак“ е црна комедија (или среќна трагедија) за две семејства кои се пристојни на почетокот, а среќни на крајот.... Повеќе

Последни репризи на хит претставата „Секс, лаги и љубомора“ четврток (27.10) и сабота (29.10)

Хит претставата „Секс, лаги и љубомора“ овој четврток (27.10) и сабота (29.10), во 20.00. Последни репризи за оваа година. Картите се пуштени во продажба. Претставата "Секс, лаги и љубомора" од Марк Камолети,  е во режија на Коле Ангеловски. Играат: Елизабета Стефановска, Стрезо Стаматовски, Никола Тодороски, Адријана Билаловиќ Тодороска, Билјана Билаловиќ Вељаноска и... Повеќе

Објавен е конкурсот за избор на најдобра поема „ Григор Прличев“ за 2022 година

Согласно член 9 став (1), (2), (3) и (5) од Статутот на НУ Центар за култура “Григор Прличев” – Охрид (бр. 01-396/1) и Правилникот за начинот на спроведување на конкурсот (бр.01-576/1) се распишува: КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАЈДОБРА ПОЕМА ”ГРИГОР ПРЛИЧЕВ” ЗА 2022 ГОДИНА Конкурсот за избор на соодветната поема трае заклучно до... Повеќе

Започнуваме со уписи за детско драмско студио при НУЦК „Григор Прличев“ Охрид

Од ноември, 2022год. ќе започне со работа детското драмско студио при НУЦК „Григор Прличев“ Охрид. Ги покануваме сите деца со интерес за театарска уметност , а особено глума, на возраст од 9-14 години, да се пријават за аудиција, која ќе се одржи на 1ви ноември, 2022 во 19.00 во просториите на... Повеќе

Најновата театарска продукција, “Секс, лаги и љубомора“ од Марк Камолети, во режија на Коле Ангеловски, овој четврток и петок

"Секс, лаги и љубомора“ од Марк Камолети, во режија на Коле Ангеловски, на репертоарот во деновите 13ти (четврток) и 14ти (петок) октомври 2022 година, со почеток во 20.00 часот. Ова е претстава за љубовта, прељубата, за вербата и надежта, за ведрата страна на животот, за малите искри во секој човек. Улогите... Повеќе