Преведи со Google Translate

Macedonian Albanian English French German Spanish
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер

Прличеви Беседи

Деветнаесеттото столетие во македонскатата книжевна заложба вечно ќе се памети по преродбеништвото и раскошната духовна ризница која му ја завештаа на македонското културно наследство и македонштината истакнати учени духовници и надарени литерати.


Деветнаесетиот век е векот духовно овековечен во делото и блескавата личност на патронот на установата Григор Прличев. Традиционално Центарот за култура “Григор Прличев” - Охрид, на 5. и 6. е носител и соорганизатор на добар дел од програмските активности на манифестацијата ПРЛИЧЕВИ БЕСЕДИ, во слава на патронот и во соработка со Друштвото на писатели на Македонија, Охридската библиотека, Локалната самоуправа и други релевантни Установи од градот.


Со оглед на значењето и димензијата на оваа најстара културна манифестација во Охрид, која се организира од 1952 година, во интерес е ова големо име од залезот на вториот милениум, во чест на традициите, а во завет на генерациите што доаѓаат по нас перманентно да биде одбележувано на соодветен начин и со посебен пиетет.


Програмата е поддржана од Министерството за култура, локалната самоуправа и пријателите на манифестацијата и делото на Прличев.

 

Share/Save/Bookmark