Преведи со Google Translate

Macedonian Albanian English French German Spanish
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Добитник на награда „Григор Прличев“ е Лилјана Пандева

Добитник на награда „Григор Прличев“ е Лилјана Пандева

Лилјана Пандева - добитник на престижната награда „Григор Прличев“ за наградената поема за 2020 година „Капетаните“ под шифра „Мисија“.

Лилјана Пандева е родена во 1964 година во Ново Село Струмица. Таа е дипломиран професор по македонска и јужнословенски книжевности и македонски јазик. Доктор е на филолошки науки. Автор е на повеќе дела, меѓу кои „Новогодишни едночинки“, драмолети за деца во стих, поетската збирка „Љубов од А до Ш и обратно“, збирките раскази „Возовите на Луцерн“, „Канцеларсики колумни“, „Класифицирано“, романите „Од агендата на Калина Калин“, „Дневници на една љубов“, „Доилката“, добитник на наградата „Стале Попов“ на ДПМ, „Два Божика“, како и на поголем број научни трудови од областа на македонистиката и книжевната критика. Нејзините дела се преведени на повеќе странски јазици.

Share/Save/Bookmark