Националната установа Центар за култура “Григор Прличев

Националната установа Центар за култура “Григор Прличев”- Охрид како организатор и незаобиколен фактор на културниот живот во Охрид и во неговата околина успешно развива бројни културни содржини што ги анимира граѓаните и особено младата генерација.

Историја

Формиран уште во далечната 1958 година како Дом на културата, институција за развој и унапредување на културно-уметничката и забавната дејност во Охрид, половина век претставува значаен витален Центар на бројни подвижни културни облици што чинат културно единство - мозаик од културни настани.

Манифестации и Фестивали

Балкански фестивал

Балкански фестивал на народни песни и игри e меѓународна фолклорна манифестација во организација на Национална установа Центар за култура "Григор Прличев"-Охрид, како најстара фолклорна манифестација на Балканот на која се афирмираат културните достоинства на народите.

Охридски староградски средби

Програмски квалитет што значи вредносно продолжување на традициите што датираат од пред неколку века. Придонес во незаборавот на старите, автетнични песни, навраќање во богатата градска ризница на традициите од минатите векови.

Прличеви Беседи

Деветнаесеттото столетие во македонскатата книжевна заложба вечно ќе се памети по преродбеништвото и раскошната духовна ризница која му ја завештаа на македонското културно наследство и македонштината истакнати учени духовници и надарени литерати.

Бисери

Во периодот на подемот на културата како развојна гордост на Охрид- најголемиот туристички и втор културен центар на Македонија формиран е Анасмблот за народни песни и игри "БИСЕРИ" при НУ Центар за култура "Григор Прличев'' - Охрид.

0
+
Години традиција
0
+
Фестивали
0
+
Успешни манефестации
0
+
Професионални актери

Вести

Да БолиТ ново стенд-ап шоу на Никола Тодороски 01.10. (сабота),2022, 20.00

Билети на касата при Центарот или на 075 283 066 / 046 261 063 БИЛЕТ 250 ден. Центар за Култура “Григор Прличев“ Охрид - Голема Сала 20:00 Во својот град, во својот театар, пред својата публика Никола со НОВО СТЕНДАП ШОУ! Да БолиТ Во секоја секунда од секој ден на секого му се случува нешто Да БолиТ.... Повеќе

„КРИК ЗА ЉУБОВ“овој петок, бесплатно за сите охридски средношколци од ПРВА година

Н.У.Центар за култура „Григор Прличев“ Охрид како општествено одговорна установа од областа на културата бара начини како во наредниот период младите повторно да ги насочиме кон културните вредности во пост Ковид периодот,бидејќи културата го дефинира идентитетот, младиот човек и го регулира неговото натамошно однесување. За таа цел нашата... Повеќе

,,ГЛАС,, филм на режисерот Огњен Свиличиќ на кино репертоарот во Центарот за култура „Григор Прличев“ во Охрид во деновите 28 и 29 септември

,,ГЛАС,, филм на режисерот Огњен Свиличиќ на кино репертоарот во Центарот за култура „Григор Прличев“ во Охрид во деновите 28 и 29 септември 2022 година со почеток во 20.00 часот, цена на карта 100 денари. Долгометражниот игран филм „Глас“ на хрватскиот режисер Огњен Свиличиќ, во кој малцински копродуцент е „Скопје филм... Повеќе

“Сопружници” – Вуди Ален, театарска претстава во режија на Драгана Таневска; петок, 23.09.2022 со почеток во 20.00 часот, МАЛА САЛА!

На репертоарот оваа недела претставата “Сопружници” - Вуди Ален, режија Драгана Таневска во ПЕТОК, 23.09.2022 година со почеток во 20.00 часот, МАЛА САЛА! “Сопружници” претставува песимистичко гледиште за романтичната љубов и бракот. Хуморот во претствата произлегува од реалноста на ситуациите. Ликовите не можат да ги надвладеат своите слабости и желби и... Повеќе

Косовскот филм „Улиште“ на филмскиот репертоар во Центар за култура „Григор Прличев“-Охрид

  Косовскиот филм „Улиште“ на режисерката Блерта Башоли, копродукција помеѓу Косово, Македонија, Швајцарија и Албанија ќе се прикажува на кино репертоарот во Центарот за култура „Григор Прличев“ во Охрид на 21 и 22 септември со почеток во 20 часот. „Улиште“ е филм кој ја следи приказната на една жена чиј сопруг исчезнал... Повеќе

Владимир Младеноски пет децении творештво- изложба на слики, 19.09 2022 (понеделник) во малиот изложбен салон во Центарот за култура „Григор Прличев“

 Со изложба на слики, авторот Владимир Младеноски одбележува  пет децении ликовно творештво. Тој се претставува со 20 ликовни дела со мотиви од Струга и Струшко и родното Подгорци: пејзажи, мртва природа и староградска архитектура. Сите изложени дела се со маслени бои на платнени подлоги и имаат впечатливо лапидарна колористика, непроѕирност... Повеќе

34. ОХРИДСКИ СТАРОГРАДСКИ СРЕДБИ 2022 ПЕТОК, 16-ти СЕПТЕМВРИ 2022 г. Место: НУ Центар за култура “Григор Прличев”-Охрид Пред платото, почеток 19.00 часот, ВЛЕЗ СЛОБОДЕН!

Охридски староградски средби е фестивал во организација на Националната установа Центар за култура “Григор Прличев”- Охрид што ги афирмира вредностите на староградскиот мелос и ги обновува по долгогодишна пауза старите добри градски музички традиции. Програмски квалитет што значи вредносно продолжување на традициите што датираат од пред неколку века. Придонес во незаборавот... Повеќе

На репертоарот претставата „КРИК ЗА ЉУБОВ“ – ЖОЗИЕН БАЛАСКО, режија Љупчо Ѓоргиевски во ЧЕТВРТОК 15.09.2022 година, почеток 20.00 часот

„КРИК ЗА ЉУБОВ“ На репертоарот претставата „КРИК ЗА ЉУБОВ“ - ЖОЗИЕН БАЛАСКО, режија Љупчо Ѓоргиевски во ЧЕТВРТОК 15.09.2022 година, почеток 20.00 часот, цена на карта 200 денари, ГОЛЕМА САЛА! Л И Ц А: ЖИЖИ ОРТЕГА: Адријана Билаловиќ Тодороска ИГО МАРТИЕЛ: Никола Тодороски ЛЕОН: Ивица Цонев СИЛВЕСТЕР: Горан Стојаноски Сценографија: Валентин Светозарев Костимографија: Андреј Ѓоргиевски Композитор: Марјан Неќак Дизајн на плакат:... Повеќе