Преведи со Google Translate

Macedonian Albanian English French German Spanish

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Прличеви Беседи

Деветнаесеттото столетие во македонскатата книжевна заложба вечно ќе се памети по преродбеништвото и раскошната духовна ризница која му ја завештаа на македонското културно наследство и македонштината истакнати учени духовници и надарени литерати.


Деветнаесетиот век е векот духовно овековечен во делото и блескавата личност на патронот на установата Григор Прличев. Традиционално Центарот за култура “Григор Прличев” - Охрид, на 5. и 6. е носител и соорганизатор на добар дел од програмските активности на манифестацијата ПРЛИЧЕВИ БЕСЕДИ, во слава на патронот и во соработка со Друштвото на писатели на Македонија, Охридската библиотека, Локалната самоуправа и други релевантни Установи од градот.


Со оглед на значењето и димензијата на оваа најстара културна манифестација во Охрид, која се организира од 1952 година, во интерес е ова големо име од залезот на вториот милениум, во чест на традициите, а во завет на генерациите што доаѓаат по нас перманентно да биде одбележувано на соодветен начин и со посебен пиетет.


Програмата е поддржана од Министерството за култура на Република Македонија, Локалната самоуправа и пријателите на манифестацијата и делото на Прличев.

 

Share/Save/Bookmark