Преведи со Google Translate

Macedonian Albanian English French German Spanish

Секоја САБОТА театар во Охрид

Банер

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

Балкански фестивал на народни песни и игри

Балкански фестивал на народни песни и игри
7 јули (четврток)
Целовечерен концер на aнсамблот "Коло" -Белград, Србија
Сцена "Долни Сарај", почеток 21.00 часот

Balkan Festival of Folk Songs and Dances
July 7 (Thursday)
All-evening concerts of the ensemble "Kolo"-Belgrade, Serbia
Stage "Dolni Saraj", start 9.00 pm

Share/Save/Bookmark
 

ИКОНИ

НУ Центар за култура "Григор Прличев" - Охрид
Ве поканува на изложба на:
ИКОНИ од авторот,
ЗЛАТКО ЛЕЧКОВСКИ
Петок, 17.Јуни 2011 година
Галерија на Центарот, 20.00 часот


Share/Save/Bookmark
   

ПРОЗНИ МОЛИТВИ

НУ Центар за култура "Григор Прличев" - Охрид и
љубителите на литературата културата и науката од Демир Хисар
Ве покануваат на промоција на книгата: “ПРОЗНИ МОЛИТВИ”
Од група 18 автори од Македонија и македонски писатели од дијаспората,
ПЕТОК, 17. Јуни 2011, Изложбен салон, 12:00 часот.


Share/Save/Bookmark
   

МЕТАМОРФОЗИ

На големо задоволство на сите нас, Ве известуваме дека новоформираниот професионален Охридски театар со својата прва претстава “МЕТАМОРФОЗИ” во режија на Андреј Цветановски предпремиерно ќе се претстави на 2 јуни (четврток), а премиерно  на 3 јуни  (петок)  во 20:00 во Центарот за култура Григор Прличев Охрид.


Претставата е работена по Метаморфози на Овидиј, а во адаптација на Дарко Јан Спасов. Сценографијата е на Владимир Ѓорески-Рафик, костимите на Кристина Мукоска Затуровска.

Митот е како единица мерка за времето на една цивилизација.Митовите како архетипови се појавуваат историјата на човештвото И носат предупредувачки пораки за луѓето од иднината, за да не се повторат истите грешки кои ги направиле нашите претходници. Но што ако боговите не се достојни на своите правила, на својата божественост? Како да се победи досадата од бесмрноста? Дали и боговите сакаат да станат луѓе колку што ние сакаме да станаме богови? се прашањата кои ги отвора оваа античка комедија со постмодерен горчлив вкус...

Во претставата играат: Горан Стојаноски, Јасмина Билаловиќ, Ивица Цонев, Никола Тодороски, Билјана Билаловиќ, Стрезо Стаматовски, Адријана Билаловиќ и Македонка Илиевска.

Оваа претстава на Охридскиот театар означува почеток на една нова фаза во развојот на култура, го обележува почетокот на еден нов живот на градот и го дава импулсот за понатамошен развој на театарот... Охридски професионален театар. Место за сите нас.

Share/Save/Bookmark
   

ЈАС И МОЈОТ ЖИВОТ БЕЗ НЕКОИ РАБОТИ

Филм на Илија Пиперкоски од 22 до 23. Април 2011 год. на кино репертоарот во НУ Центар за култура "Григор Прличев"- Охрид,  почеток 20.00 часот, цена на билетот 100 денари.


Share/Save/Bookmark
   

Страница 93 од 93

<< Почеток < Пред 91 92 93 Следно > Крај >>