Преведи со Google Translate

Macedonian Albanian English French German Spanish
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер

СКОПСКИ ДУВАЧКИ КВИНТЕТ

СКОПСКИ ДУВАЧКИ КВИНТЕТ
НУ Центар за култура “Григор Прличев” – Охрид
ВТОРНИК 27.11.2018 година, почеток 19.00 часот, мала сала, влез слободен!

СКОПСКИ ДУВАЧКИ КВИНТЕТ
Марија Јаќимовска,флејта
Васил Атанасов,обоа
Ристо Ѓоревски,кларинет
Даниел Апостолов,фагот
Александар Гошев,хорна

Share/Save/Bookmark
 

„ПИСМО НЕКОМУ“ Интерактивна претстава за деца

„ПИСМО НЕКОМУ“ Интерактивна претстава за деца ЗГ БУДЕН ТЕАТАР Скопје
НУ Центар за култура “Григор Прличев” – Охрид
СРЕДА 28.11.2018 година, почеток 10.00 и 12.00 часот, мала сала, влез слободен!

Авторски концепт и режија: Милиана Ленак
Игра: Сара Климоска
Музичари: Виктор Гајтановски и Eлена Чадиковска

Препорачана возраст: 6+ / Времетраење: 50 мин.

„Писмо некому“ е интерактивна претстава за деца, базирана на приказните на познатиот холандски писател Тоон Телехен. Во неа се раскажува за осаменото китче, кое живее на крајот на светот, на работ на океанот, и затоа никогаш никој не го посетува. Китчето решава да го преплива океанот и да стигне до морскиот учител-албатросот за да научи да пишува, па да испрати писмо со кое ќе покани некого да му дојде во посета.
Претставата користи интерактивен пристап, хумор и музика, и на индиректен начин ги наведува децата да размислуваат за чувствата со кои се соочува секој кој е отфрлен и осамен. Истовремено ги ангажира заедно да пронајдат начин да му помогнат на нивниот нов пријател китот да биде помалку осамен.

Share/Save/Bookmark
   

Реприза "Метод" од Жорди Галсеран, режија Ирена Стеријовска

Најпоставуваниот современ шпански текст во Регионот, за првпат преведен и поставен во Македонија.
"Метод" (El mètode Grönholm) од Жорди Галсеран, повторно на репертоарот на Народен Театар Охрид.

Петок (23 ноември) во 20.00 часот
Цена на билет: 200 денари

Режија: Ирена Стеријовска
Играат: Стрезо Стаматовски, Ивица Цонев, Елизабета Стефановска, Јаков Спасов

Претстава зборува за последносто интервју на финалните четири кандидати за висока позиција во голема интернационалана компанија. Во оваа приказна, преку интриганта сатира кон модерното сфаќање на капитализмот и општеството воопшто, се анализира природата на човекот. Концептот го поставува човекот во инфериорна позиција во однос на "големата слика" и го поставува прашањето колку голема е всушност "големата слика"? Преку интензивните трилер ситуации се игра со публиката и она што таа мисли дека го знае, исто како што дејствието си игра со ликовите и она што тие мислат дека го знаат. Така се создава еден модерен психолошки трилер со интензитет и темпо што ја вовлекува публиката толку активно да ги прати заплетите што и самата станува петтиот лик во оваа пиеса. - Ирена Стеријовска

Share/Save/Bookmark
   

"Метод" од Жорди Галсеран, режија Ирена Стеријовска

Најпоставуваниот современ шпански текст во Регионот, за првпат преведен и поставен во Македонија.
"Метод" (El mètode Grönholm) од Жорди Галсеран, премиерно на репертоарот на Народен Театар Охрид.

ПРЕТПРЕМИЕРА - хуманитарно за Сара Настеска
(09.11.2018 петок) 20:00 часот, 200 денари

ПРЕМИЕРА (10.11.2018 сабота) 20:00 часот, 300 денари

Режија: Ирена Стеријовска
Играат: Стрезо Стаматовски, Ивица Цонев, Елизабета Стефановска, Јаков Спасов

Претстава зборува за последносто интервју на финалните четири кандидати за висока позиција во голема интернационалана компанија. Во оваа приказна, преку интриганта сатира кон модерното сфаќање на капитализмот и општеството воопшто, се анализира природата на човекот. Концептот го поставува човекот во инфериорна позиција во однос на "големата слика" и го поставува прашањето колку голема е всушност "големата слика"? Преку интензивните трилер ситуации се игра со публиката и она што таа мисли дека го знае, исто како што дејствието си игра со ликовите и она што тие мислат дека го знаат. Така се создава еден модерен психолошки трилер со интензитет и темпо што ја вовлекува публиката толку активно да ги прати заплетите што и самата станува петтиот лик во оваа пиеса. - Ирена Стеријовска

Share/Save/Bookmark
   

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАЈДОБРА ПОЕМА ”ГРИГОР ПРЛИЧЕВ” ЗА 2018 ГОДИНА

Согласно член 9 став (1), (2), (3) и (5) од Статутот на НУ Центар за култура “Григор Прличев” – Охрид (бр. 01-396/1) и Правилникот за начинот на спроведување на конкурсот (бр.01-576/1) се распишува:

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАЈДОБРА ПОЕМА
”ГРИГОР ПРЛИЧЕВ” ЗА 2018 ГОДИНА

Конкурсот за избор на соодветната поема трае заклучно до 16-ти ноември 2018 година. Тематската содржина на поемата со која што се конкурира е од слободен карактер, поемата не смее да биде помала од 912 стихови и секој педесетти стих треба да е нумериран. Делото треба да е напишано со големина на фонт минимум 11 (единаесет), испечатено еднострано на А4 формат во 4 (четири) еднакви шифрирани примероци.На конкурсот еден автор може да пријави само едно дело, коавторски дела се неприфатливи. Конкурсот е анонимен, а за најдобрата поема предвидена е и парична награда. 
За изборот односно наградата одлучува 3 (три) члено жири составено од реномирани автори од Р.М. Се повикуваат сите заинтересирани автори да испратат необјавена поема на следнава адреса: НУ Центар за култура “Григор Прличев” – Охрид, ул. “Македонски просветители” бр. 4, 6 000 Охрид, со назнака “Пријава за избор на најдобра поема “Григор Прличев за 2018 година”. Поемите кои нема да пристигнат до определениот рок или нема да ги исполнуваат условите од истиот нема да бидат земени предвид за наградата. Комисијата согласно Правилникот за критериумите и постапката за избор на најдобра поема, ќе ги извести авторите што поднеле уредна апликација, за резултатите од изборот.  
За дополнителни информации:
Тел. 046/ 261 - 063
Е-адреса: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите

НУ Центар за култура “Григор Прличев” – Охрид,
Директор,в.д. Стрезо Стаматоски

Share/Save/Bookmark
   

Страница 9 од 74

<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>