Преведи со Google Translate

Macedonian Albanian English French German Spanish
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер

ИМПРОВОКАЦИЈА - петок 29.06.2018

ИМПРОВОКАЦИЈА
Овојпат со поднаслов "Летна шема". Иако температурата надвор моментално е далеку од летна, сепак не се срамите и дојдете во петок со наочари за сонце, гума за пливање, јадранки или бекутан
Картите за шоуто се веќе во продажба во Музичката продавница Зи Зи Топ по цена од 150 денари (200 ден. на денот на шоуто).

29 јуни 21:00 часот
Стрезо,Коле,Кипро,Жура,Чиче.

Share/Save/Bookmark
 

„Железниот светилник“, вторник 12 јуни 2018 г.

Претставата „Железниот светилник“ заснована на првиот роман од тетралогијата на извонредниот бугарски писател Димитар Талев, роден во Прилеп, ќе се изведе на 12 јуни, во НУ Центар за култура “Глигор Прличев” во Охрид со почеток во 20 часот.
Претставата се реализира под покровителство на Министерството за култура на Република Македонија, Министерството за култура и Министерството за одбрана на Република Бугарија.
Димитар Талев е дводомен писател кој е исклучително почитуван и се смета за врв на бугарската книжевност и еден од најчитаните и најпопуларните литературни творци. Оние кои го читале знаат дека тежината на неговите дела не се мери само во напишаните зборови, туку и во емоциите кои тој умешно ги постила низ редовите.
Отворајќи ја својата душа и предавајќи ја целата своја креативна енергија, Талев остава зад себе дела со неизмерна големина, неодминливост и трајност. Неговото трпеливо испитување и бележење на настаните кројат бурни приказни за едно време и едни судбини кои тој успешно ги оживува преку зборовите и прави истите до денес живо да пулсираат и греат.
Помеѓу другото, Талев е доживеан и како писателот кој во „Железниот светилник“преку измислениот град Преспа во кој се одвива дејството неповторливо и со неизмерна љубов го опишува својот роден град Прилеп како никој дотогаш.
Нексромните квалитети на Димитар Талев и маестралноста на „Железниот светилник“ претставуваат неверојатен предизвик да се постават на сцената и ветуваат спектакл за кој што и да се каже, пред да се погледне, ќе биде малку.
Во претставата „Железниот светилник“ учествуваат: Јавор Бахаров (гостин), Владислав Виолинов, Георги Кадурин, Стојко Пеев, Георги Кркеланов, Тигран Торосјан, Иван Налбантов (гостин), Мирослав Пашов, Јордан Алексиев, Гергана Данданова, Антоанета Добрева – Нети, Стефка Јанорова, Нели Монеджикова (гостин), Милен Миланов, Радосвета Василева, Георги Новаков (гостин), Луизабел Николова од Театар на Бугарската Армија во режија на Асен Шопов и драматизација на Христо Христов.

Share/Save/Bookmark
   

Реприза „Стаклена менажерија“ од Тенеси Вилијамс

РЕПРИЗА, 10 ЈУНИ 2018 (недела) - 20:00 ч. Влез: 200 ден

„СТАКЛЕНА МЕНАЖЕРИЈА” – ТЕНЕСИ ВИЛИЈАМС
Никола Тодороски, Стрезо Стаматовски, Адријана Билаловиќ Тодороска,
Филип Кипровски
Режија: Софија Ристевска Петрушева
Превод: Јасмина Петровска
Сценограф: Михаел Димитровски
Костимограф: Андреј Ѓеоргиевски
Кореограф: Кире Миладиноски
Фото и дизајн: Петар Тасевски
„Стаклена менажерија“ е претстава за комплексите, несигурноста и суровоста на современиот човек, кој сосема ја загубил солидарноста и сочувството кон послабиот. Во ова време на либерален капитализам, хуманоста полека исчезнува. Стаклена менажерија е емоционално патување низ комплексноста на семејните односи. Претставата е болен крик за големата неспособност на човекот да љуби.
-Софија Ристевска Петрушева
Билетарата на театарот работи секој ден од 10:00 до 20:00 ч.

Share/Save/Bookmark
   

"Македонска Рок Енциклопедија (1963-2018)"

Охридската промоција на "Македонска Рок Енциклопедија (1963-2018)" од Тошо Филиповски, ќе се случи во сабота 02 јуни 2018, во просториите на Центарот за култура "Григор Прличев" во Охрид.
Во првиот том на енциклопедијата се опфатени: 333 МАКЕДОНСКИ МУЗИЧКИ СОСТАВИ,Околу 2500 СПОМЕНАТИ МУЗИЧАРИ ,Околу 400 црно-бели фотографии,Жанрови: rock, jazz, blues, electronic, hip hop, world music, pop-rock, punk, heavy metal, reggae, ska...... Ги покануваме сите љубители на македонската музика на дружба со авторот. Промоцијата е во 18:00 часот.

Share/Save/Bookmark
   

„Стаклена менажерија“ од Тенеси Вилијамс

ПРЕМИЕРА 03 ЈУНИ 2018 (недела) - 20:00 ч. Влез: 250 ден
ПРЕТПРЕМИЕРА 02 ЈУНИ 2018 (сабота) - 20:00 ч. Влез: 200 ден

„СТАКЛЕНА МЕНАЖЕРИЈА” – ТЕНЕСИ ВИЛИЈАМС
Никола Тодороски, Стрезо Стаматовски, Адријана Билаловиќ Тодороска, Филип Кипровски
Режија: Софија Ристевска Петрушева
Превод: Јасмина Петровска
Сценограф: Михаел Димитровски
Костимограф: Андреј Ѓеоргиевски
Кореограф: Кире Миладиноски
Фото и дизајн: Петар Тасевски
„Стаклена менажерија“ е претстава за комплексите, несигурноста и суровоста на современиот човек, кој сосема ја загубил солидарноста и сочувството кон послабиот. Во ова време на либерален капитализам, хуманоста полека исчезнува. Стаклена менажерија е емоционално патување низ комплексноста на семејните односи. Претставата е болен крик за големата неспособност на човекот да љуби.
-Софија Ристевска Петрушева
Билетарата на театарот работи секој ден од 10:00 до 20:00 ч.