Преведи со Google Translate

Macedonian Albanian English French German Spanish
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер

Филм, Господ постои, името ѝ е Петрунија

Филмот "Господ постои, името ѝ е Петрунија" повторно на кино репертоарот во НУ Центар за култура „Григор Прличев" - Охрид во ПЕТОК 29.01.2021 година, почеток во 18.00 часот, цена на карта 100 денари.

Оригинален наслов:Господ постои, името ѝ е Петрунија
Траење на филмот: 100 Минути
Земја / година: BEL, HRV, FRA, MKD, SVN/2019
Жанр:Драма
Глумци: Зорица Нушева, Лабина Митевска, Петар Мирчевски, Виолета Шапковска, Симеон Мони Дамевски, Суад Беговски, Илија Волчески, Стефан Вујисиќ, Андријана Колевска,Владимир Тулиев
Режија: Теона Стругар Митевска
Возрасна Категорија:   + 16
Темата е несомнено интересна, а уште повеќе ветуваат и ликовите кои ја носат приказната, секако на чело со Петрунија, во улога на Зорица Нушева.
Петрунија има 32 години и е навработена историчарка која живее со мајка ѝ и татко ѝ. Живеат од социјална помош и од работата што повремено ја наоѓа мајка ѝ. Петрунија одбива да се вработи во текстилна фабрика. Таа одбива да ја прифати традиционалната улога што ѝ ја наметнува општеството. Упорна е и одлучна да дојде до заокружувањето на својата идеја, без оглед на околностите.
СОГЛАСНО ЗДРАВСТВЕНИТЕ ПРОТОКОЛИ СО ОГРАНИЧЕН БРОЈ НА ПУБЛИКА!

 

Share/Save/Bookmark
 

Документарен филм “Чистилиште на душата”

Националната установа Центар за култура “Григор Прличев”- Охрид по повод верскиот празник Богојавление-Водици, својот филмски репертоар во 2021 година го започнува со документарниот филм “Чистилиште на душата”. Режијата и сценариото на филмот е на познатиот охридски  режисер Илија Пиперкоски. Филмот е снимен во 2010 година и истата година беше премиерно прикажан. Ги покануваме сите љубители на филмот да присуствуаат на проекцијата која ќe се прикажува на 18.01.2021 година (понеделник) со почеток во 18:00 часот во големата сала на НУЦК “Григор Прличев”-Охрид. НУЦК “Григор Прличев”-Охрид ги обезбедува сите потребни протоколи за заштита од Ковид 19. Влезот е слободен!

Share/Save/Bookmark
   

Добитник на награда „Григор Прличев“ е Лилјана Пандева

Лилјана Пандева - добитник на престижната награда „Григор Прличев“ за наградената поема за 2020 година „Капетаните“ под шифра „Мисија“.

Лилјана Пандева е родена во 1964 година во Ново Село Струмица. Таа е дипломиран професор по македонска и јужнословенски книжевности и македонски јазик. Доктор е на филолошки науки. Автор е на повеќе дела, меѓу кои „Новогодишни едночинки“, драмолети за деца во стих, поетската збирка „Љубов од А до Ш и обратно“, збирките раскази „Возовите на Луцерн“, „Канцеларсики колумни“, „Класифицирано“, романите „Од агендата на Калина Калин“, „Дневници на една љубов“, „Доилката“, добитник на наградата „Стале Попов“ на ДПМ, „Два Божика“, како и на поголем број научни трудови од областа на македонистиката и книжевната критика. Нејзините дела се преведени на повеќе странски јазици.

Share/Save/Bookmark
   

Среќна нова година и Божиќни празници

Share/Save/Bookmark
   

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ СПОРЕД ОДЛУКАТА НА ЖИРИ КОМИСИЈАТА ЗА НАЈДОБРА ПОЕМА ЗА 2020 ГОДИНА

Жири комисијата за доделување на наградата „Григор Прличев“ што НУ Центар за култура „Григор Прличев“ Охрид ја доделува за најдобра поема во ракопис во 2020 година, во состав: Маја Јакимовска-Тошиќ (претседател), Славчо Ковиловски (член) и Весна Мундишевска-Велјановска (член), на својот заеднички состанок одржан на 21.12. 2020 година едногласно ја донесе одлуката за избор на најдобра поема за 2020 година, при што како највисоко рангиран го посочи ракописот „Капетаните“ под шифра „Мисија“.
ОБРАЗЛОЖЕНИЕ
Поемата „Капетаните“ под шифра „Мисија“ претставува еден вид посвета на Прличевиот поетски подвиг, конструирана низ своевиден паралелизам преку композициска, структурна, поетичка и содржинска аналогија со поемата „Сердарот“ на Прличев. Содржински и структурно се работи за целина, обединета околу централниот настан (погибијата на главниот јунак капетанот Бојан и единствен син на скршената мајка Пејка, како аналогија на настанот и на ликовите со Прличевите Кузман Капидан и Неда), која композициски достигнува цврсто интегративно рамниште. Дејствителните сегменти се поделени во осум ненасловени делови. Во поемата се согледува суптилноста на авторот/ката во разоткривање на тематската целина, која комуницира со Прличевата поетска постапка уште со воведот најавен во духот на словенската антитеза, што се протега низ првите четири катрени во 16 стихови, понатаму во еднаквиот број на испеани стихови – 912 кои се поклопуваат со бројот на стиховите во „Сердарот“, римувани претежно вкрстено и паралелно иако не секогаш крајно доследно. Истовремено иако се работи за современо случување (низ проекција на воени дејствија во Авганистан, Кабул и зачмаеноста на изгубеното и испразнето село во Македонија – Марул), постои своевиден паралелизам со историското време, со сите предизвици и дилеми на еден безусловно впишан хероизам „по секоја цена“ во одбрана на незаштитените и слабите, со судбинските проклетства и завојувања, во кои ги препознаваме универзалните димензии на човековата алтруистичка потрага по хуманоста и истрајноста, во моралната доследност како херојски чин на јунакот (Капетанот). Исказот е лирски сугестивен и хармоничен, згуснато сензитивен и напати спокоен како пред злокобна најава, но истовремено пронижан со интензивната динамика на случувањата. Со посредство на исказот во кој умешно се редат зборовите во стиховните дијалози, истовремено се редат и случувањата поврзани со херојството и смртта на капетанот Бојан и неговата храбра сопруга со иста трагична судбина, за нивното болно оплакување од страна на скршените мајки, од соборците и од почитувачите на нивниот подвиг. Авторот/ката со прокламираните пораки во поемата „Капетаните“ и со примената на поетичкиот паралелизам, ни овозможува поетско разоткривање на универзалните историски и современи (конфликтни) состојби во светот, поврзани со човечките борби и страдања, со истрајноста и моралноста како прокламиран херојски чин, со жртвата за хуманистичкото изедначување во однос на човековите права за достоинствен живот, љубов и слобода.

Share/Save/Bookmark
   

Страница 1 од 70

<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>