Преведи со Google Translate

Macedonian Albanian English French German Spanish
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер

Гостување во Скопје на фестивалот "Гола Месечина"!

Национална установа Центар за култура "Григор Прличев" - Охрид / Народен театар Охрид гостуваат во Скопје на фестивалот "Гола Месечина" кој е во организација на Театар Комедија од Скопје, во САБОТА, 7-ми септември со почеток од 20.00 часот, со преставата „Каде е пиштолот?“ од унгарски автор Габор Ѓоргеј во режија на Дејана Николовска.

Играат: Горан Стојаноски, Никола Тодороски, Адријана Билаловиќ Тодороска, Ивица Цонев, Стрезо Стаматовски
Сценограф, костимограф и дизајн на светло: Милена Пантелеевa

„Каде е пиштолот?“ е модерен сатиричен текст со силна егзистенцијалистичка позадина, создаден во седумдесеттите години од минатиот век. Во својата срж текстот се занимава со човековата дуална природа, играјќи помеѓу позициите на опресор и потчинет низ петте ликови кои го носат дејствието.
Зборот „пиштол“ предложен уште во насловот не е ништо друго туку театарски знак, систем на апстракции, симбол на моќта на насилство – кого ликовите го користат за да ги тероризираат останатите. Местото на дејство е затворен простор , во кој гледаме четири луѓе што седат и петтиот како вперува пиштол во нив. Четири од нив секогаш сакаат да излезат надвор од собата, а петтиот секогаш ќе се чувствува добро внатре. Тоа е оној кој е со пиштолот. Изворот на сите проблеми е токму тој - пиштолот. Пиштолот би можел да има и понаква намена, но не во овој случај. Tажно e, но овде не е можно да живеете без пиштол!

Share/Save/Bookmark
 

Изложбата „Борба и страдање. Полските граѓани за време на Втората светска војна“.

Амбасадата на Република Полска во Скопје, почесниот конзулат на Република Полска во Охрид и Центарот за култура „Григор Прличев“-Охрид ја организираат изложбата „Борба и страдање. Полските граѓани за време на Втората светска војна“.
Изложбата ќе биде отворена во понеделник, 02.09.2019 година со почеток во 19:00 часот во ГАЛЕРИЈАТА на Центарот за култура Охрид.

Share/Save/Bookmark
   

Балкански фестивал 2019

ПРОГРАМА
4 ЈУЛИ (четврток)
Наслов на изложба: Курт Хејлишер во Македонија
19.00 часот, место:изложбен салон

5 ЈУЛИ (петок)
19.00 часот - дефиле
СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ НА 58-ми БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ СО ПРОГРАМА НА АНСАМБЛОТ ЗА НАРОДНИ ИГРИ И ПЕСНИ НА МАКЕДОНИЈА “ТАНЕЦ”

6 ЈУЛИ (сабота)
Проекција на краткометражен филм “Водичарке”
Место: НУЦК / голема сала, почеток 18:45 ч
19.00 часот / дефиле
- КУД “Костолац” Костолац - Србија
- Ансамбл Седенчица од Пловдив - Бугарија
-КУД “Дримкол” од Вевчани - Македонија
-КУД “Кочо Рацин” од Кичево - Македонија

7 ЈУЛИ (недела)
Проекција на краткометражен филм “Оплитање”
Место: НУЦК / голема сала, почеток 18:45 ч
19.00 часот / дефиле
-КУД “Гоце Маркоски” од Скопје - Македонија
-КУД “Лјубо Бозанович” од Подгорица - Црна Гора
-КУД ”Вук Караџич” од Крагуевац - Србија
-ФА “Бисери” од Охрид - Македонија

8 ЈУЛИ (понеделник)
Проекција на краткометражен филм “Пишање на невестата”
Место: НУЦК / голема сала, почеток 18:45 ч
19.00 часот / дефиле
-Ансамбл “Македонија” од Скопје - Македонија
-КУД “Лјубо Бозанович” од Подгорица - Црна Гора
-Ансамбл “Танц плус фолк” од Елбасан - Албанија
-Фоклорно Студио “Блажески” и ВИС Аманет од Скопје - Македонија

Сцена:“Долни Сарај” Почеток 20.30 часот
ВЛЕЗ СЛОБОДЕН!

Share/Save/Bookmark
   

„Каде е пиштолот?“ петок 28.06.2019 година

„Каде е пиштолот?“ од унгарски автор Габор Ѓоргеј во режија на Дејана Николовска
Играат: Горан Стојаноски, Никола Тодороски, Адријана Билаловиќ Тодороска, Ивица Цонев, Стрезо Стаматовски
Сценограф, костимограф и дизајн на светло: Милена Пантелеева
Музика: Гаро Ашикјан
Сценски движења: Асја Иванова
Драматург: Кристина Тодороска Петреска
Инспициент: Филип Ангеличин-Жура
Технички раководител: Зоран Левески
Светло: Борис Велјаноски
Тон: Митко Серафимоски
Гардероба: Линдита Мерко, Деса Лазороска
Реквизита: Маријана Николоска, Соња Крстаноска
Сценски декоратери: Ѓоко Китоски, Љупчо Крстаноски, Даниел Андрески, Кире Ангелоски
Фотографии: Пеце Настески NP Studio

„Каде е пиштолот?“ е модерен сатиричен текст со силна егзистенцијалистичка позадина, создаден во седумдесеттите години од минатиот век. Во својата срж текстот се занимава со човековата дуална природа, играјќи помеѓу позициите на опресор и потчинет низ петте ликови кои го носат дејствието.
Зборот „пиштол“ предложен уште во насловот не е ништо друго туку театарски знак, систем на апстракции, симбол на моќта на насилство – кого ликовите го користат за да ги тероризираат останатите. Местото на дејство е затворен простор , во кој гледаме четири луѓе што седат и петтиот како вперува пиштол во нив. Четири од нив секогаш сакаат да излезат надвор од собата, а петтиот секогаш ќе се чувствува добро внатре. Тоа е оној кој е со пиштолот. Изворот на сите проблеми е токму тој - пиштолот. Пиштолот би можел да има и понаква намена, но не во овој случај. Tажно e, но овде не е можно да живеете без пиштол!

Картите по цена од 200 денари се пуштени во продажба на билетарата при НУЦК "Григор Прличев" - Охрид, почеток 20.00 часот.Телефон за резервации 046/261-063, 075/283-066

Share/Save/Bookmark
   

Аналфабет - петок 21.06.2019

"АНАЛФАБЕТ" - комедија според Бранислав Нушиќ, режија Ѓорѓи Ризески, на репертоарот ќе биде изведена во петок 21.06.2019 година.

Играат: Горан Стојаноски - Максим Благадуша
Никола Тодороски - Митре П. Клатипатлак
Стрезо Стаматовски - Румен Вујаклија
Адријана Билаловиќ Тодороска - Магдалена Лапајкоска – Дупева
Сценограф на претставата е Зоран Николовски, а костимите се на Ванчо Василев

Картите по цена од 200 денари се пуштени во продажба на билетарата при НУЦК "Григор Прличев" - Охрид, почеток 20.00 часот. Телефон за резервации 046/261-063, 075/283-066
*Претставата не е за лица помлади од 14 години и во истата се користат пиротехнички средства.

Share/Save/Bookmark
   

Страница 18 од 70

<< Почеток < Пред 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следно > Крај >>