Преведи со Google Translate

Macedonian Albanian English French German Spanish

Секоја САБОТА театар во Охрид

Банер

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

БИБЛИОГРАФИЈА

Зоран Пејкоски, добитник на награда ГРИГОР ПРЛИЧЕВ наградената поема “Македонски стар и нов завет” за 2016 година под шифра "Библија"

Единствениот натуралист во македонската литература Зоран Пејковски е драмски писател, драматург, поет, прозаист, преведувач и публицист. Воедно тој е и докторнат на Институтот за македонска литература при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје.
Зоран Пејковски е автор на повеќе книжевни и драмските дела, и тоа: „Атомско време“ (трагедија, 1987), „Тесно небо“ (поезија, 1993), „Последниот чин на комедијата на смртта“ (трагикомедија, 1994), „Реликвија на светлината“ (поезија, 1996), „Облак во пантолони“ (препев на В.В. Мајаковски, 1997), „Relic of the light“ (поезија, 1998), „Филозофија на смртта“ (поезија, 1999), „Љубов на вересија“, (љубовно-еротска комедија, 2000), „Театарот е ритам и стил“ (публицистика, 2002), „За животот, љубовта и смртта“ (монодрама, 2011), одиграна на сцената на Народниот театар од Битола, во театарската сезона 2001-2002 година, „Театарот е фабрика за соништа“ (публицистика, 2012), „Сон“ (трагедија, 2013), „Сега знам“ (поезија, 2014), „Сите наши кодоши“, (македонска национална трагедија, 2014), „Самуилово распетие“ (драма во стих со пролог и епилог, 2014). Во 2014 година, го работи и сценско-драмскиот рецитал „Херувимите на Самуиловата круна“, кој беше одигран од актерите на Народниот театар од Битола по повод 1000-годишнината од смртта на царот Самуил, во организација и со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија и Општината Демир Хисар, а по повод отворањето на Демирхисарското културно лето - Топол културен бран, а во 2016 година излегува од печат. Потоа следат и „Градот на јужното море“ (роман, 2015), како и сценско-драмскиот рецитал „Со љубов кон Свети Климент Охридски“ (сценско - драмски рецитал, 2015), а актерите на Народниот театар од Прилеп, го одиграа, по повод отворањето на Демирхисарско културно лето - Летен културен бран во организација и со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија и Општината Демир Хисар. Во 2016 година пак, од печат излегуваат и: „Да не ми е сон“ (поезија, 2016), „Златна прашина“ (поезија, 2016) како и „Избор драми - трагедии“ направен од проф. д-р Димитар Пандев (избор драми-трагедии, 2016). Меѓу другото тој е и автор на драмскиот текст „Мали детски разговори“ (пиеса за деца, 2016), а во 2016 година, актерите на Народниот театар од Прилеп, ја одигруваат адаптацијата на драмскиот текст во стих „Апостолска чудотворност“, по повод отворањето на Демирхисарско културно лето -Топол културен бран, во организација и со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија и Општината Демир Хисар, а по повод 1.100 години од смртта на свети Климент Охридски. Исто така оваа драмска адаптација е одиграна и на отворањето на шестата по ред Меѓународна книжевна манифестација „Битолски книжевни паметења“ во организација и со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија, потоа во Општината Могила, исто така во рамките на Топлиот културен бран во организација и со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија и Општината Могила, а посебно беше одиграна на главната манифестација на Националната установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ од Битола во рамките на одбележувањето на патрониот празник на библиотеката, итн.
Воедно за Зоран Пејковски може да се напомене дека во 2016-та година е назначен за почесен амбасадор на мирот, титула доделена од Швајцарија и Франција, која им се доделува на големите книжевни и уметнички имиња како нивен придонес за човештвото во Европа и светот, со што се докажува дека Пејковски, не само што е македонски писател, туку и европски и светски.
Зоран Пејковски од 1995 година е член на Друштвото на писатели на Македонија, потоа, член на Собранискиот одбор на Друштвото на писатели на Македонија, па претседател на Друштвото на писатели „Битолски книжевен круг“ од Битола. Пејковски е и член на Македонското научно друштво од Битола, и член на Управниот одбор на Македонското научно друштво, а бил и раководител на Центарот за култура, литература, драмска уметност, филм и издаваштво, кој работи во рамките на Македонското научно друштво, потоа тој е и главен и одговорен уредник на регионалниот информативен неделник „Јавност“, а е главен и одговорен уредник на списанието за книжевност, уметност и култура „Раст“, кое излегува во рамките на Друштвото на писатели „Битолски книжевен круг“ од Битола. До неодамна тој беше и главен и одговорен уредник на списанието за култура, литература, драмска уметност, филм и издаваштво „Современи дијалози“, кое излегува во рамките на Македонското научно друштво од Битола.
Зоран Пејковски, е преведуван и препејуван на повеќе странски јазици: англиски, француски, српски, словенечки, хрватски, босански, руски, бугарски, грчки, албански, португалски, шпански, романски, полски, влашки, итн. За својот книжевен и публицистички опус има добиено повеќе награди и признанија, меѓу кои: Наградата „За серија информации во популаризација на книгата“ на Културно просветната заедница на Македонија; Наградата „Празник на липите“, која ја доделува Друштвото на писателите на Македонија, на истоимената Меѓународна книжевна манифестација; Наградата „Медијала“ на „Македонија презент“ за збирката песни „Сега знам“; Наградата „4-ти Ноември“ на Општината Битола за книжевност и литература за збирката песни „Сега знам“ и за драмскиот текст „Сите наши кодоши“; Наградата „Јован Котевски“ за збирката песни „Златна прашина“; Наградата „ЕРГО СУМ“ за популаризација и афирмација на театарскиот израз; Наградата „Прозни мајстори“ за романот „Градот на Јужното Море“; Наградата „Св. Климент Охридски“ за придонес во литературата и културата;

Share/Save/Bookmark
 

ПРЛИЧЕВИ БЕСЕДИ 2017

(Недела) 05.02.2017

12:45 часот
Изложба на ликовни дела на уметници од Република Македонија
Место: Изложбен салон

13:00 часот
Свеченост посветена на лауреатот награда ГРИГОР ПРЛИЧЕВ
-Настап на Хорот при НУ Центар за култура “Григор Прличев”- Охрид
*1762 лето
-Обраќање на Директорот на НУ Центар за култура “Григор Прличев”- Охрид
*Горан Стојаноски
-Обраќање на претставник од Општина Охрид
-Претставување на наградената поема за 2016 година “Македонски стар и нов завет” под шифра "Библија"
-Артистичка изведба на поемата “Македонски стар и нов завет” од актерите
Јасмина Билаловиќ и Павел Маслов
-Врачување на Повелбата за најдобра поема за 2016 година
-Свечено обраќање на лауреатот Зоран Пејкоски
-Драмската презентација на историската поема „Дениција“ на великанот на македонската книжевност Петре М. Андреевски

Место: НУ Центар за култура “Григор Прличев”- Охрид / Мала сала

 

Share/Save/Bookmark
   

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ ВО ВРСКА СО ИЗБОРОТ НА НАЈДОБРА ПОЕМА ПО КОНКУРСОТ ЗА НАГРАДАТА „ГРИГОР ПРЛИЧЕВ“ ЗА 2016 ГОДИНА

Жири комисија за доделување на наградата „Григор Прличев“ за најдобра поема за 2016 година при Национална установа Центар за култура „Григор Прличев“ – Охрид, на состанокот од 20 јануари 2017 година, од трите поеми кои влегоа во најтесен круг, (а од вкупно дваесетте пристигнати): „Слово горко непремолк“ под шифра „892000“, „Македонски стар и нов завет“ под шифра „Библија“ и „Армагедон“ под шифра „Кузман Капидан“ за најдобра ја избра поемата „Македонски стар и нов завет“ испратена под шифра „Библија“.
Текстот на поемата „Македонски стар и нов завет“ се издвојува со лирско-епското пеење поставено на повеќе нивоа каде низ тонските созвучја одгласува простумот нататковината низ временските длабочини. “Македонски стар и нов завет“ е поема која во себе ја вплотува драматичноста на времето и драматиката на опстојбите низ долгата низа македонски векови. Протекот на дејствието кој надоаѓа од високите врвови на егзистетот на родот понесува со својот полифоничен одглас на каскадната буица низ спектарот на тонови и бои со силна ерупција на метафори. Таа е една кратка, збиена историја на битот на татковината што во целата широчина ги отвора големината на просторот и длабочината на времето од кои пулсира живата енергија на настаните. Кохерентна градба на естетска хармонија низ лирско и епско созвучје.

Претседател на Комисијата за избор на најдобра поема, Трајче Кацаров
Share/Save/Bookmark
   

Пекиншката академија на традиционална музика

Охридско Лето ви ја претставува Кинеската атракција The Voice Of Yunnan во Македонија! со два концерти во изведба на најдобрите фолклорни музичари од Пекиншката академија на традиционална музика. Запознајте ја восхитувачката музичка традиција и богатата етничка разновидност на Кина: 28-ми Јануари во Центар за култура „Григор Прличев“, Охрид

Share/Save/Bookmark
   

Ќе биде отворен почесен конзулат на Унгарија

Со свечена церемонија, утре, ќе биде отворен конзулат на Унгарија, при што ќе се изврши и инаугурација на почесниот конзул на Република Унгарија во Охрид. Инаугуруцијата на почесниот конзул на Република Унгарија во Охрид ќе ја изврши државниот министер за културно-научна дипломатија при Министерството за надворешни работи на Република Унгарија, Иштван Иѓарто.

Официјална церемонија ќе започне во 12.30 часот во Центарот за култура „Григор Прличев“. Пред присутните ќе се обратат заменик министерот за надворешни работи на Република Македонија, Илија Исајловски, градоначалникот на општина Охрид, Никола Бакрачески и  Амбасадорот на Република Унгарија во Македонија, Иштван Дукс.

По официјалните обраќања, ќе следува музичка изведба на учениците од музичкото училиште „Методи Патче“ и отворање на изложбата: „За слободата и независноста“.

Share/Save/Bookmark
   

Страница 11 од 93

<< Почеток < Пред 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следно > Крај >>