Преведи со Google Translate

Macedonian Albanian English French German Spanish

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Банер
Банер

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАЈДОБРА ПОЕМА ”ГРИГОР ПРЛИЧЕВ” ЗА 2018 ГОДИНА

Согласно член 9 став (1), (2), (3) и (5) од Статутот на НУ Центар за култура “Григор Прличев” – Охрид (бр. 01-396/1) и Правилникот за начинот на спроведување на конкурсот (бр.01-576/1) се распишува:

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА НАЈДОБРА ПОЕМА
”ГРИГОР ПРЛИЧЕВ” ЗА 2018 ГОДИНА

Конкурсот за избор на соодветната поема трае заклучно до 16-ти ноември 2018 година. Тематската содржина на поемата со која што се конкурира е од слободен карактер, поемата не смее да биде помала од 912 стихови и секој педесетти стих треба да е нумериран. Делото треба да е напишано со големина на фонт минимум 11 (единаесет), испечатено еднострано на А4 формат во 4 (четири) еднакви шифрирани примероци.На конкурсот еден автор може да пријави само едно дело, коавторски дела се неприфатливи. Конкурсот е анонимен, а за најдобрата поема предвидена е и парична награда. 
За изборот односно наградата одлучува 3 (три) члено жири составено од реномирани автори од Р.М. Се повикуваат сите заинтересирани автори да испратат необјавена поема на следнава адреса: НУ Центар за култура “Григор Прличев” – Охрид, ул. “Македонски просветители” бр. 4, 6 000 Охрид, со назнака “Пријава за избор на најдобра поема “Григор Прличев за 2018 година”. Поемите кои нема да пристигнат до определениот рок или нема да ги исполнуваат условите од истиот нема да бидат земени предвид за наградата. Комисијата согласно Правилникот за критериумите и постапката за избор на најдобра поема, ќе ги извести авторите што поднеле уредна апликација, за резултатите од изборот.  
За дополнителни информации:
Тел. 046/ 261 - 063
Е-адреса: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите

НУ Центар за култура “Григор Прличев” – Охрид,
Директор,в.д. Стрезо Стаматоски

Share/Save/Bookmark
 

„Стаклена менажерија“ од Тенеси Вилијамс

20 ОКТОМВРИ 2018 (сабота) - 20:00 часот, влез: 200 денари.

„СТАКЛЕНА МЕНАЖЕРИЈА” – ТЕНЕСИ ВИЛИЈАМС
Играат: Никола Тодороски, Стрезо Стаматовски, Адријана Билаловиќ Тодороска, Филип Кипровски
Режија: Софија Ристевска Петрушева
Превод: Јасмина Петровска
Сценограф: Михаел Димитровски
Костимограф: Андреј Ѓеоргиевски
Кореограф: Кире Миладиноски
Фото и дизајн: Петар Тасевски
„Стаклена менажерија“ е претстава за комплексите, несигурноста и суровоста на современиот човек, кој сосема ја загубил солидарноста и сочувството кон послабиот. Во ова време на либерален капитализам, хуманоста полека исчезнува. Стаклена менажерија е емоционално патување низ комплексноста на семејните односи. Претставата е болен крик за големата неспособност на човекот да љуби.
-Софија Ристевска Петрушева
Билетарата на театарот работи секој ден од 10:00 до 20:00 ч.

Share/Save/Bookmark
   

ТРИ ПРАВИ, ТРИ ОПАЧНИ - Недела 14.10.2018

ТРИ ПРАВИ, ТРИ ОПАЧНИ
Недела 14.10.2018, 20.00 часот, влез слободен, мала сала НУЦК Охрид

Текст: Никола Пројчевски
Режија: Софија Ристевска Петрушева
Игра: Никола Пројчевски ,Јасмина Петровска
Тон мајстор: Христијан Манојловиќ
Светло мајстор: Томе Ѓорѓиевски

„Три прави, три опачни“, е сатиричен приказ на животот на обичниот, мал човек, којшто секојдневно се бори да преживее во ова наше општество, деформирано од либералниот капитализам. Невидливиот човек што развива различни стратегии за преживување е главниот протагонист во нашата претстава. Хаотичната политичка и општествена ситуација што не опкружува е коментирана од една иронична гледна точка, што дава дополнителен шарм и хумор на егзистенцијалните проблеми. Пројчевски во самата претстава игра неколку ликови, што самостојно се справуваат со битката за опстанок, и самостојно се трудат да ги реализираат своите желби за подобро утре. Во исто време овие ликови совршено се адаптираат кон суровата и нејасна реалност и стануваат комични и во исто време шармантни критичари на се она што се случува окулу нас. „Три прави, три опачни“, на еден навидум лесен и хумористичен начин, дискутира и опфаќа горки прашања, што не мачат сите нас, и портретира обични луѓе што се трудат да егзистираат во хаосот, и што уопрно и по никаква цена, не се откажуваат од своите соништа.

Share/Save/Bookmark
   

„Изгубениот свет на сефардските Евреи од Западниот Балкан“

Изложба „Изгубениот свет на сефардските Евреи од Западниот Балкан“ во НУ Центар за култура Григор Прличев-Охрид, изложбен салон, понеделник 15.10.2018 година, 12.00 часот.
Изложбата е дел од проект кој се однесува на примена на дигиталните содржини во наставата при изучувањето на историјата на Евреите на Балканот од 20-тиот век и холокаустот, кој во Македонија се рализира од 2012 година со подршка од Министерството за образование и наука наРепублика Македонија.
Изложбата за прва пат беше отворена во Скопје на 25 јануари 2018 година во Министерството за надворешни работи, по повод одбележувањето на Меѓународниот ден за сеќавање на жртвите на холокаустот.
Share/Save/Bookmark
   

ЧЕТВРТ СО РОКЕНРОЛ - петок 12.10.2018

Вокално инстументалниот состав Никеја на престојниот концертен настан насловен какао ЧЕТВРТ СО РОКЕНРОЛ, ќе се престават со акустичен перфоманс кој ќе опфати промоција на новите песни кои се поместени на последниот студиски албум ЊУ ФОЛДЕР,како и песни од предходните два албуми на Никеја.Настапот е во времетраење од 90 минути, каде со еден нов аранжерски пристап во акустична верзија ќе бидат преставени песните во својата изворна форма.Влезот за посетителите е слободен.Почетокот е закажан за 20.00 часот на 12 октомври 2018 година, мала сала НУЦК Охрид.

Share/Save/Bookmark
   

Страница 1 од 94

<< Почеток < Пред 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следно > Крај >>